Funk Vantomme start fietszaak "De Fietsplekke" in voormalig indoorspeelplein!

"Een totale belevenis rond fietsen!"

Funk en zijn vader Martin Vantomme runnen reeds jarenlang de fietswinkel en bijbehorende garage in de Speiestraat.
"Om alle misverstanden te vermijden blijven de winkel en werkplaats open", benadrukt Funk.

In 2007 begon ik na mijn dagtaak mee te helpen met pa in de zaak. Op dat moment werkte ik voltijds in een garage in Kortrijk. Enkele jaren later stapte ik dan volledig in de zaak. Door het succes van de verkoop van e-bikes komt onze winkel in de Speiestraat te klein. We zochten reeds een tijdje naar een ruimer pand. Dat vonden we uiteindelijk in Robert Klingstraat.

De "Fietsplekke" wordt ruim vier maal groter dan onze winkel in de Speiestraat.


"Fietsen verkopen is een passie voor mij!""

"Eerst café, dan werkplaats auto’s en later fietswinkel"

Funk en zijn vrouw Linsey tellen twee dochtertjes Willeke en Laure.
Funk is de derde generatie die de fietswinkel uitbaat. Opa Romain Vantomme en oma Raymonde Penet hielden destijds café ’t Hof van Commerce open in de Speiestraat.

Begin de jaren zestig startte de garage. "De werkplaats was toen gevestigd waar nu de winkel is", weet Funk. Toen het café werd gesloten kwam in de plaats daarvan de winkel en verhuisde de werkplaats naar achteraan waar een atelier werd gebouwd.

Naast het herstellen van auto’s begon opa met het herstellen van bromfietsen. Op vraag van klanten begon mijn grootvader dan fietsen te verkopen.
Hij startte zijn winkel met een zestal fietsen. Later verkocht hij dan bromfietsen en uiteindelijk begon hij ook auto’s te verkopen.

Pa kwam dan in 1980 in de zaak. Van dan af begon de winkel te groeien. Intussen kreeg ook ik het ondernemerschap te pakken en staan we nu voor een nieuwe uitdaging."


"Fietsen verkopen is een passie voor mij!"

Naast de toonzaal in de nieuwe zaak zal Funk Vantomme over een polyvalente ruimte beschikken. "Hoe deze ruimte moet ingevuld worden is nog niet duidelijk", legt Funk uit.
Misschien komt er een indoor fietstrainingcenter. We zien wel wat er uit de bus komt. Ik heb verschillende denkpistes in het hoofd maar wil nu nog niet een tipje van de sluier oplichten.

Het is wel de bedoeling dat ik op afspraak werk als men zich een e-bike wil aanschaffen. Ik trek daar graag de nodige tijd voor uit om de klant op een deskundige manier uit te leggen hoe het allemaal werkt. De mensen moeten zich op hun gemak voelen.
Daarbij bieden we de koper altijd een testrit aan. Hij kan uit diverse modellen kiezen. Elektrisch fietsen is voor vele mensen een “openbaring” geworden.

Het is dan ook belangrijk dat we met onze nieuwe zaak op deze trend blijven inspelen. Service na verkoop is voor mij eveneens belangrijk. Fietsen verkopen doe ik met zoveel passie omdat er zoveel te vertellen valt.

Artikel en foto's: © Luc Vanthuyne